"Wat ik mooi vind bij Riwis is dat je écht naast de jongeren gaat staan. Je werkt samen"

Stef Woonbegeleider Jongerenlocatie

Jongeren begeleidenEen band opbouwen en stappen maken  

Stef Willemsen is een ervaren jongerenbegeleider bij Riwis Zorg & Welzijn. Hij werkt bijna anderhalf jaar op locatie De Bovenkruier in Apeldoorn. “Je moet écht wel stevig in je schoenen staan om met deze groep aan het werk te gaan. Maar als je dat doet en een band met de jongeren opbouwt, dan is het een geweldige baan. Je kunt de jongeren stabiliteit bieden, een stap verder helpen en samen obstakels overwinnen”.  

Ik kom uit een familie waarin het al heel normaal is om kinderen met problemen op te vangen. Mijn ouders hebben drie pleegkinderen thuis. Zij zijn niet anders dan wij. Alleen hebben ze een andere instabiele achtergrond. Dat kan van alles zijn. Misbruik, thuis onhandelbaar, verstrikt in een vechtscheiding. Wel allemaal nare dingen natuurlijk. Toen ik een paar jaar geleden de kans kreeg om een BBL-opleiding (MMZ) te doen in een gezinshuis, heb ik dat gelijk gedaan. Anderhalf jaar geleden was het voor mij een goed moment om een nieuwe stap te zetten en toen kwam er een vacature voorbij aan de Bovenkruier bij Riwis Zorg & Welzijn 

“Zij zijn niet anders dan wij. Alleen hebben ze een andere instabiele achtergrond.”

Team in aanbouw

Wat me aantrok was dat ik met jongeren kon werken. Het zijn hier op de Bovenkruier jongeren in de leeftijd van 16-24. In deze leeftijdsfase kan je veel voor ze betekenen. Het was ook een team in opbouw en dat leek me mooi, want dan kunnen we samen iets neerzette. Ik moet eerlijk zeggen dat we nog steeds een team in opbouw zijn. We hebben wat wisselingen gehad. Enkele nieuwe mensen pasten toch niet goed bij de soms best heftige doelgroep. We hebben een paar keer collega’s  gehad die een goede opleiding hadden, maar nog niet zoveel ervaring. Als je dan begin twintig bent, is het best lastig om tegenover jongeren van de dezelfde leeftijd te staan en hen te vertellen hoe ze dingen moeten doen. Dan kun je wel wat weerstand verwachten.  Zij denken dan ook eerst ‘Schijt een eind op”.  Je moet dan sterk in je schoenen staan. Het is belangrijk om altijd te blijven doen wat je zegt. Als ik bijvoorbeeld niet zeker weet of ik een afspraak of belofte kan nakomen, dan geef ik dat vaak direct al aan. Zo bouw je langzaam aan vertrouwen. Vanuit dat vertrouwen kun je dan verder bouwen.  

Ik vind het niet moeilijk werk, want het ligt me echt, maar ik kan me wel voorstellen dat het lastig kan zijn voor iemand. Verbale agressie komt voor, suïcidepogingen, automutilatie. Je moet wel tegen bepaalde aspecten kunnen en los kunnen laten. Omdat het mensenwerk is, kun je niet altijd zomaar naar huis gaan wanneer de dienst over is. Je moet je dus wel flexibel kunnen opstellen als je dit werk doet.  

Een band opbouwen en stappen maken

Jongeren hebben alle kansen om zich te ontwikkelen. Het is mooi om samen stappen vooruit te zetten en aan ontwikkelingen te werken. Daarvoor heb je wel een lange en duurzame vertrouwensrelatie met de jongeren nodig. Dan zie je ook waar je het voor doet. Wanneer jongeren in hun traject groeien en weer stappen gaan maken in de maatschappij, vind ik dat mooi om te zien. Het zorgt ervoor dat ik met plezier naar mijn werk ga.  

Ik vind het een probleem in de zorg dat steeds vaker mensen als zzp-er gaan werken. Als zzp-er ben je er vaak maar even, waardoor je geen band opbouwt met de cliënten. Natuurlijk voor jezelf is het relaxter. Je kunt kiezen wanneer je wilt werken en verdient soms iets beter, maar voor het traject van een jongere is het niet bevorderend. Zij komen niet verder als er altijd wisselende begeleiders zijn en dat is wel waarom ik dit werk zo belangrijk vind.  

Geloof in eigen kunnen

 
Wat ik mooi vind bij Riwis is dat je naast de jongere gaat staan. Niet erboven. Je doet het echt samen. Daar staat de slogan ‘Geloof in eigen kunnen’ voor mij ook voor. Dat vind ik mooi. Je krijgt ook cursussen IRB (Individuele Rehabilitatie Benadering), zodat je samen met jongeren nog beter kunt bepalen waar het doel ligt en wat obstakels zijn. Veel jongeren hebben in hun hoofd wat ze willen, maar hoe je er komt is lastiger. Met deze methode maak je het visueler, wat voor veel van deze jongeren beter werkt.  
 
Bij Riwis kun je jezelf als begeleider ook continu ontwikkelen als je wilt. Ik vind dat dit echt een verschil is met andere organisaties. Je kunt je heel vaak opgeven voor allerlei cursussen en trainingen. Iedereen krijgt ook agressietrainingen en BHV natuurlijk. Maar je kunt ook verdiepende trainingen doen.  

Over Riwis zorg & welzijn

Riwis begeleidt mensen die hulp nodig hebben om zo zelfstandig mogelijk te kunnen leven. Dat doen we voor mensen met psychische of sociale problemen en voor ouderen met lichamelijke hulpvragen. Riwis werkt in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en in de verzorging, verpleging en thuiszorg (VVT).

Bij ons staat het geloof in eigen kunnen altijd voorop. Dit geldt voor de begeleiding en zorg die we bieden, maar ook voor jou als medewerker. Wij vertrouwen op jouw vakkundigheid en passie voor je vak.

Wij kijken zowel naar wat mensen wel kunnen als naar wat ze niet kunnen. Ons doel is om mensen met hun eigen kwaliteiten te leren zo zelfstandig mogelijk te leven.

Over Riwis