"Het welzijn van de bewoner staat altijd voorop"
“Het belangrijk dat je de client hoort en ziet en in hun waarde laat. Dat maakt het verschil. Het welzijn van de bewoner staat altijd voorop”.
Meta werkt als verzorgende IG en eerstverantwoordelijke verzorgende. Zij biedt zij dagelijks ondersteuning aan mensen met dementie en lichamelijke hulpvragen.
Terwijl de meesten van ons nog een keer omdraaien in bed of net op staan, staat Meta al klaar om haar dag te beginnen in De Beekwal in Eerbeek. Als verzorgende IG en eerstverantwoordelijke verzorgende biedt zij dagelijks ondersteuning aan mensen met dementie en lichamelijke hulpvragen. Van persoonlijke hygiëne tot verpleegtechnische handelingen zoals het verwisselen van een stoma of het geven van medicatie en als aanspreekpunt van de familie of een arts. Maar wat maakt haar werk zo speciaal?
Een dagdienst begint officieel om 07.00 uur en eindigt om 15.15 uur. Meestal vind je Meta je al wat eerder bij De Beekwal. Ze neemt de tijd om de dag door te spreken met collega’s en de agenda door te lopen om zich voor te bereiden op wat komen gaat. Zo kan het zijn dat ze was ingepland voor de zorg in de ochtend en verpleegkundige taken, maar dat ze door uitval in de zorg staat als dagverantwoordelijke. Dit houdt in dat zij alle rapportages doorneemt en de taken verdeelt en haar collega’s aanstuurt.
Meer dan zomaar zorg verlenen
Meta werkt bij De Beekwal op de intramurale afdeling, waar verdeelt over twee gangen op de ene gang merendeels mensen met lichamelijke aandoeningen en op de andere gang merendeels mensen met dementie wonen. Elk detail in haar zorg draagt bij aan een betere kwaliteit van leven voor haar cliënten. Of het nu gaat om het helpen bij het aankleden of het toedienen van medicatie, Meta doet het met liefde.
De ochtend begint om 07.00 uur met het wekken van de mensen voor het verstrekken van de medicatie of vervangen van de katheter/stoma, hierna volgt het wassen, aankleden en bed opmaken en kunnen mensen aanschuiven bij het ontbijt in de huiskamer. Soms begeleidt Meta hen hiernaar toe als dit zelfstandig wat lastiger gaat. Hierna volgt nog een medicatieronde voor de mensen die dit tijdens het ontbijt of wat later op de ochtend moeten innemen. Als Meta klaar is met haar werk in de ochtend loopt zij altijd even naar de andere kant van de gang om vragen of haar collega’s hier nog hulp nodig hebben en dit werkt vice versa.
Van dierenartsassistent tot zorgprofessional
Met een achtergrond als dierenartsassistent en secretaresse, ontdekte ze haar ware passie pas toen ze via haar zus en vriendinnen met de sector in aanraking kwam. Sindsdien heeft ze nooit meer Het belangrijk dat je de client hoort en ziet en in hun waarde laat. Dat maakt het verschil.
Vooral de zorg voor mensen met dementie heeft haar hart gestolen. Dementiezorg is aanvoelen en meebewegen met de bewoner. “De ene dag vertel je de waarheid omdat je voelt dat het rust brengt, de andere dag ga je weer mee in de beleving,” vertelt ze over haar aanpak. “Het welzijn van de bewoner staat altijd voorop”. “Ik wil echt iets met mensen doen en iets voor mensen kunnen betekenen,” zegt ze. Bij Riwis kreeg ik 12 jaar geleden de kans om een opleiding te volgen en mij verder te ontwikkelen en te werken in de zorg. Ik heb tussendoor nog vier jaar bij een andere organisatie gewerkt, maar ben toch weer teruggekomen bij Riwis.
Empathie en respect
Empathie en respect staan bij Meta voorop. Je moet je kunnen inleven in de client. Iedereen is anders en heeft andere interesses en behoeften. Het belangrijk dat je de client hoort en ziet en in hun waarde laat. Dat maakt het verschil.
Vooral de zorg voor mensen met dementie heeft haar hart gestolen. Dementiezorg is aanvoelen en meebewegen met de bewoner. “De ene dag vertel je de waarheid omdat je voelt dat het rust brengt, de andere dag ga je weer mee in de beleving,” vertelt ze over haar aanpak. “Het welzijn van de bewoner staat altijd voorop”. Geduld en doorzettingsvermogen zijn ook belangrijk in dit beroep. Naast het feit dat je een teamplayer moet zijn, want je doet het echt samen met je team.
De kracht van zelfstandigheid
Het geeft mij enorm veel voldoening als ik echt iets kan betekenen, doen of bereiken met of voor een cliënt,” vertelt Meta enthousiast.
Ik probeer mensen zoveel mogelijk zelfstandig te laten doen. Dit versterkt niet alleen hun zelfvertrouwen maar draagt ook bij aan hun algehele welzijn. En dat is soms een uitdaging, want het is makkelijk om te veel uit handen te nemen. Soms is het echt zorg met de handen op rug”.
Meta staat niet stil. Ze is bezig met haar opleiding tot verpleegkundige en wil zich dan graag meer specialiseren in de dementiezorg. Samen met haar collega’s werkt ze onophoudelijk aan het verbeteren en verdiepen van de zorg. Want zorg is meer dan een baan; het is een roeping. Een hart voor de zorg, dat maakt het verschil.
Over Riwis zorg & welzijn
Riwis begeleidt mensen die hulp nodig hebben om zo zelfstandig mogelijk te kunnen leven. Dat doen we voor mensen met psychische of sociale problemen en voor ouderen met lichamelijke hulpvragen. Riwis werkt in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en in de verzorging, verpleging en thuiszorg (VVT).
Bij ons staat het geloof in eigen kunnen altijd voorop. Dit geldt voor de begeleiding en zorg die we bieden, maar ook voor jou als medewerker. Wij vertrouwen op jouw vakkundigheid en passie voor je vak.
Wij kijken zowel naar wat mensen wel kunnen als naar wat ze niet kunnen. Ons doel is om mensen met hun eigen kwaliteiten te leren zo zelfstandig mogelijk te leven.