"Het verschilt welke hulp er nodig is. Per cliënt, maar ook per moment"
‘Het is snel schakelen én veel gezelligheid’
“Het ene moment doe je een spelletje, het andere moment probeer je een crisis op te lossen”.
Eli werkt als woonbegeleider bij Riwis Zorg & Welzijn op de locatie Centrum Zuid in Apeldoorn. “Elke dag is weer anders, dat vind ik fijn aan het werk wat ik doe.”
Eli begeleidt cliënten die allemaal in de buurt van locatie Centrum Zuid wonen, maar niet allemaal direct bij elkaar. “Er zijn elf appartementen bij het kantoor en meerdere locaties in de wijk. Het verschilt welke hulp er nodig is. Per cliënt, maar ook per moment”, vertelt Eli. “Je werkt met een agenda waarin de werkzaamheden per dag vermeldt staan. Elke begeleider heeft vier tot zes cliënten die je begeleidt en waar je ook persoonlijke afspraken mee maakt.”
Van de eerste naar de vijfde versnelling
In zijn werk moet Eli snel kunnen schakelen. “Mensen die een overdosis nemen of mensen die een paniekaanval krijgen; dat zijn wel de heftigere dingen die we hier meemaken. Soms gebeurt het dat je sjoelt met groepje en dan ineens iemand moet begeleiden die vanuit een diep gevoel van wanhoop zichzelf verwond heeft.”
Dan moet hij ineens van de eerste naar de vijfde versnelling overschakelen. “Daar tegenover staat dat we ook heel veel leuke dingen hier meemaken. Wat dat betreft zit daar wel een goede balans in en dat is ook belangrijk.”
“Je leert cliënten ook op een andere manier kennen”
“Je moet als woonbegeleider wel met stress kunnen omgaan. (Fysieke) agressie komt weinig voor, regelmatig is de sfeer huiselijk en gezellig. Er is een goed bezocht eetgroepje; hierdoor leer je cliënten ook op een andere manier kennen.”
“Dat vind ik fijn. Zo leer je de cliënten niet alleen kennen via de problemen, maar ook via leuke dingen. Volgens mij helpt dat ook in de begeleiding. Ook ben je regelmatig bezig met praktische zaken, hoe bedien je een wasmachine”.
Een gezellig team
“We hebben een fijn team”, vervolgt Eli. “We kunnen de leuke en minder leuke dingen goed delen met elkaar. Bij situaties zoals het voorbeeld van het sjoelen, is het belangrijk om dit goed met elkaar te organiseren. Je moet op je team kunnen bouwen. We werken met elf mensen samen en we zijn hecht. Dat is zó belangrijk.
Geloof in eigen kunnen
“Geloof in het eigen kunnen, is een belangrijk uitgangspunt van Riwis,” zegt Eli, “en zo voelen we dat ook. Vanuit dat principe werken we samen. Dit geldt voor jezelf maar ook voor je cliënten. Je werkt samen met de cliënt dagelijks aan zijn of haar zelfstandigheid en probleemoplossend vermogen. Alles begint met contact, vriendelijkheid en oprecht geïnteresseerd zijn. Vanuit die basis kun je samen veel bereiken!”
Over Riwis zorg & welzijn
Riwis begeleidt mensen die hulp nodig hebben om zo zelfstandig mogelijk te kunnen leven. Dat doen we voor mensen met psychische of sociale problemen en voor ouderen met lichamelijke hulpvragen. Riwis werkt in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en in de verzorging, verpleging en thuiszorg (VVT).
Bij ons staat het geloof in eigen kunnen altijd voorop. Dit geldt voor de begeleiding en zorg die we bieden, maar ook voor jou als medewerker. Wij vertrouwen op jouw vakkundigheid en passie voor je vak.
Wij kijken zowel naar wat mensen wel kunnen als naar wat ze niet kunnen. Ons doel is om mensen met hun eigen kwaliteiten te leren zo zelfstandig mogelijk te leven.