"Je komt bij mensen thuis dus je ziet makkelijker wanneer er iets is"

Annemieke Ambulant Begeleider

Annemieke is ambulant coördinerend begeleider GGZ. Een leuke, uitdagende baan die haar goed bevalt. “Als je ziet dat het een rommel is, terwijl het normaal gesproken netter is. Ga je daarover in gesprek. Je komt bij de mensen thuis waardoor je sneller ziet dat iemand niet lekker in zijn vel zit.”

Ambulant werk

Juist omdat je als ambulant begeleider iemand thuis komt zie je veel. Bijvoorbeeld je ziet dat de bank beslapen is. Dan kun je je afvragen ‘waarom slaapt hij of zij niet lekker in bed’. Of je merkt dat de client niet lekker in zijn vel zit, dat het huis een rommel is terwijl het er anders netjes uitziet. Allemaal punten om over in gesprek te gaan. Dan ga je onderzoeken wat er aan de hand is en waar je iemand kan ondersteunen.

Op zoek naar een oplossing kijken we altijd naar wat de cliënt zelf al kan en beginnen we met kleine doel stellen. Zo creëer je meer succeservaringen. Riwis heeft niet voor niets de slogan “Geloof in eigen kunnen”. Mensen kunnen vaak meer zelf dan ze denken.

“Wat er nodig is hangt heel erg af van wie je tegenover je hebt zitten. Bij sommige mensen ga je mee naar de psychiater en help je bij het overzichtelijk maken van persoonlijk financiën. Een ander vraagt meer ondersteuning bij het op eigen kracht bijhouden van het huishouden en onderhouden van sociale contacten. Elke hulpvraag is anders. Dat maakt je werk wel heel divers en heel afwisselend. Het belangrijkste is dat je kan werken van uit een vertrouwensband. Dus niet dat je iemand verteld hoe het moet omdat jij vindt dat het zo. Dat is trouwens ook niet mijn manier van werken” lacht Annemieke.

Ik kan mijn ei kwijt

Annemieke heeft hiervoor andere dingen gedaan op het gebied van sport, welzijnswerk en fysiotherapie. Ze is blij met de overstap naar Riwis. “Ik kan nu mijn ei kwijt, het heeft meer diepgang. Je bouwt een relatie op met een client voor wat langere tijd. Op het begin is het aftasten. Je leert elkaar kennen. Gewoon gelijkwaardig. Vaak is het eerst koffiedrinken. Dan start je met wat praktische zaken, financiën, regeldingetjes. Het is heel belangrijk om te laten zien dat je betrouwbaar bent, dat je de telefoon opneemt, terugbelt en je aan je afspraken houdt. Het is bijzonder werk. Iemand deelt zijn verhaal, een deel van zijn leven. Jij laat zien dat je er bent om te steunen. Je bouwt samen een band op.

Natuurlijk heb je gespreksvaardigheden, tools, die je toepast, maar je moet ook écht een luisterend oor wíllen hebben en willen investeren in de relatie. Je kunt niet zeggen tegen een cliënt; je moet nu je huis schoonmaken, dan kom je er niet. Ook niet echt prettig werken” knipoogt Annemieke.

Wil jij geen kansen missen op een uitdagende en veelzijdige baan zoals die van Annemieke? Vul dan het formulier rechts in.

We nemen contact op als we kansen vinden die bij jou passen. Via e-mail of telefoon. Wat jij fijn vindt.










    Over Riwis zorg & welzijn

    Riwis begeleidt mensen die hulp nodig hebben om zo zelfstandig mogelijk te kunnen leven. Dat doen we voor mensen met psychische of sociale problemen en voor ouderen met lichamelijke hulpvragen. Riwis werkt in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en in de verzorging, verpleging en thuiszorg (VVT).

    Bij ons staat het geloof in eigen kunnen altijd voorop. Dit geldt voor de begeleiding en zorg die we bieden, maar ook voor jou als medewerker. Wij vertrouwen op jouw vakkundigheid en passie voor je vak.

    Wij kijken zowel naar wat mensen wel kunnen als naar wat ze niet kunnen. Ons doel is om mensen met hun eigen kwaliteiten te leren zo zelfstandig mogelijk te leven.

    Over Riwis